header

Sähköpyörillä kisaaminen – tuleva suosikkilaji?

Sähköpyörät tekevät tuloaan ryminällä. Siinä missä sähkömoottorilla varustetut polkupyörät vielä jokunen vuosi sitten herättivät ainakin suomalaisten keskuudessa lähinnä kummastelua ja ehkä pientä huvittuneisuuttakin, alkavat ne tätä nykyä olla jo suurimmalle osalle ihmisistä tuttu ja kiinnostava konsepti. On vain ajan kysymys, milloin sähköpyöristä tulee todellista valtavirtaa ja niillä kilpaa ajamisesta seurattu urheilulaji.

Sähköavusteista vai moottoroitua pyöräilyä?

Sähköpolkupyöristä puhuttaessa on hyvä erottaa kaksi eri ajoneuvotyyppiä, joista kummastakin voidaan käyttää samaa nimitystä. Yleensä sähköpyörällä tarkoitetaan sähköavusteista polkupyörää eli pedelecia, joka on varustettu ajajalle lisävoimaa antamalla sähkömoottorilla. Sähkömoottori käynnistyy, kun pyörällä lähtee polkemaan ja pysähtyy, kun ajaja lopettaa polkemisen tai pyörä saavuttaa tietyn nopeuden.Suomen laissa polkupyöräksi katsotaan tällainen ajoneuvo, jos sen sähkömoottori on teholtaan enintään 250 W ja kytkeytyy toiminnasta, kun nopeus ylittää 25 km/h. Sähköpyöristä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä tällaisia polkupyöriä, eikä niillä ajamiseen tarvita ajokorttia tai liikennevakuutusta.Moottoroidulla polkupyörällä, joita niitäkin kutsutaan samaan tapaan sähköpyöriksi, on mahdollista pyöräillä myös koskematta polkimiin lainkaan. Tällainen ajoneuvo rinnastetaan useimmiten moottoripyöriin tai sähkömopoihin, joten ajajalta saatetaan vaatia ajokorttia sekä kulkuneuvon rekisteröintiä ja vakuutusta. Kyseessä on siis moottoriajoneuvo sanan varsinaisessa merkityksessä.Kumpikin sähköpyörätyyppi olisi mielenkiintoinen tulokas urheilukilpailujen saralle, ja tällaisesta kehityksestä onkin jo viitteitä: Euroopan pyöräilyliitto UEC on nimittäin huomioinut sähköpyöräilyn vuoden 2019 kisasuunnitelmissaan.

Kilpailuja odotellessa

Suomessa käytävistä sähköpyöräkilpailuista ei toistaiseksi ole tietoa, mutta mikään ei estä järjestämästä omia kisoja, jos vaikkapa omaan tuttavapiiriin kuuluu edistyksellisiä sähköpyöräilijöitä. Sähköavusteinen polkeminen on todistetusti hyvää liikuntaa, vaikka kuormitus jääkin luonnollisesti vähäisemmäksi kuin perinteisellä pyörällä ajaessa. Kyseessä on siis oikein varteenotettava harrastus niin peruspyöräilyyn tottuneille kuin niillekin, joilla ajohommat ovat aiemmin rajoittuneet vain perinteisiin moottoriajoneuvoihin.Horisontissa häämöttävistä kisoista saa varmasti hyvää puhtia ja motivaatiota ahkeriin polkemisharjoituksiin, joten kilpailut vaikka vain kaveriporukan kesken kannattaa suurempia mittelöitä odotellessa sopia sopivan harjoitteluajan päähän. Virallisen urheilutapahtuman järjestäminen vaatii puolestaan jo aikamoisen vaivannäön, mutta voi sekin olla harkitsemisen arvoinen projekti innokkaalle sähköpyöräilijälle.